Zonnepark voor omwonenden op Vliegbasis Eindhoven

11 oktober 2017

De gemeente Eindhoven, Vliegbasis Eindhoven en een aantal energiecoöperaties gaan samen een zonnepark realiseren op Vliegbasis Eindhoven. Omwonenden kunnen een of meerdere zonnepanelen kopen.


Van grasveld naar zonnepark

Op vliegbasis Eindhoven wordt een leeg grasveld in 2018 omgetoverd tot een zonnepark. Het grasveld was eerst een strip voor zweefvliegtuigen, maar deze is niet meer in gebruik. Gemeente Eindhoven, Vliegbasis Eindhoven en de coöperatie Zonnepark Welschap (bestaande uit 5 regionale energiecoöperaties) hebben de handen ineen geslagen om te kijken of het veld gebruikt kan worden voor duurzame energie-opwekking. Op 10 oktober, tijdens de Dag van de Duurzaamheid hebben deze partijen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Speciaal voor omwonenden

2,5 hectare van de voormalige zweefvliegtuigstrip is bestemd voor het zonnepark. Hier kunnen zo’n 8.000 zonnepanelen worden geplaatst. Dit staat gelijk aan het elektriciteitsgebruik van meer dan 500 huishoudens. Inwoners uit Eindhoven, Best, Oirschot, Veldhoven en de Kempengemeenten kunnen een of meerdere zonnepanelen kopen die op de basis geplaatst worden. Bewoners gebruiken de stroom voor hun woning en betalen daar geen energiebelasting over. Waarschijnlijk kunnen de volgende postcodes in Eindhoven meedoen: 5612, 5616, 5617, 5626, 5627, 5651, 5652, 5653, 5657, 5658.

Klimaatplan 2016-2020

Het Zonnepark project op de Vliegbasis past goed bij de uitgangspunten van het gemeentelijke Klimaatplan 2016-2020. De gemeente Eindhoven heeft doel gesteld om de CO2-uitstoot te verminderen door (onder andere) het opwekken van duurzame energie, zoals zonne-energie.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het nieuwe zonnepark? Je kunt hierover contact opnemen met vereniging 040energie.

 

Schreeuw het van de daken!