Wereldprimeur in Eindhoven met afvangen fijnstof

4 januari 2018

Heb jij het ‘glazen’ gebouw al gespot op het Stadhuisplein? Waarom staat hij daar en wat doen al die installaties daarin? Wij vertellen je er graag mee over.


Dag fijnstof hoi schone lucht

De luchtkwaliteit in de binnenstad is slecht. Zo zit er onder andere veel fijnstof in lucht. De komende maanden vindt op het Stadhuisplein een speciale proef plaats. En niet zomaar een, want het is ook nog eens een wereldprimeur. Binnen het project ‘Longen van de stad’ wordt een pilot uitgevoerd, waarbij via de parkeergarageventilatie fijnstof en roet uit de stadslucht gereinigd wordt. Schone lucht blijft over en deze wordt weer de stad in geblazen. De luchtkwaliteit kan hiermee worden verbeterd. Het project is onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek, waarin de TU/e, de gemeente Eindhoven, ENS Urban en Air Liquide samenwerken.

Waarom het Stadhuisplein

Voor de locatie van het Stadhuisplein is gekozen, omdat het een windluwe plek is waar veel luchtvervuiling is door langzaam rijdend autoverkeer. In het glazen gebouw staan 30 luchtzuiveringsinstallaties. De installaties zijn ontwikkeld door ENS Urban. Gedurende het experiment wordt in een groot gebied rondom het Stadhuisplein de concentraties fijnstof gemeten. Daarnaast worden weergegevens verzameld, waaronder windrichting en –snelheid, om de luchtbeweging in kaart te brengen. Bert Blocken (hoogleraar bouwfysica, TU Eindhoven) over het project: “Nooit eerder is in de openbare ruimte van een stad op deze manier geëxperimenteerd met het grootschalig reinigen van stadslucht. Het is wat dat betreft een wereldprimeur”.

 

Techniek is veelbelovend

Wethouder Mary-Ann Schreurs werkt graag mee aan het project. “Doordat de luchtkwaliteit op verschillende plekken zo slecht is dat het een gevaar is voor de gezondheid van onze inwoners en bezoekers, moeten we concrete stappen maken om de luchtkwaliteit te verbeteren. Volgens de World Health Organization en de European Environment Agency is fijnstof de meest schadelijke verontreiniging in de stedelijke omgeving en hangt het zelfs sterk samen met een vergrote kans op vroegtijdig overlijden. Alleen met metingen constateren dat de luchtkwaliteit slecht is, is dus onacceptabel. De verwachte bijdrage van deze techniek is veelbelovend voor een gezonder Eindhoven, maar het kan natuurlijk op veel meer plekken toegepast worden”, aldus wethouder Schreurs.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het project ‘Longen van de stad’ op de website longenvandestad.nl.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0