Emma ontmoet Victoria

Emma ontmoet Victoria

Emma ontmoet Victoria: dit zijn dé duurzame plannen die door de jury geselecteerd zijn. Je stem uitbrengen? Klik op het plan om de pagina te openen. Klik vervolgens op het hartje om te stemmen. Het is gelukt als het hartje oranje gekleurd is. Dit is gerealiseerd door 040goedbezig.

Je kunt op ieder plan 1 keer stemmen. Hiervoor heb je een account nodig. Zo weten we zeker dat het een eerlijke strijd wordt. Op meerdere plannen stemmen is wel toegestaan!

De achtertuin van Eindhoven

Het nieuwe Victoriapark wordt een adembenemende en mooie achtertuin van Eindhoven. Het nodigt mensen uit om te spelen, ontspannen en te genieten van de natuur.

Het plan: Emma ontmoet Victoria

Mijn plan Emma ontmoet Victoria bestaat uit negen elementen: een labyrint, een “buiten gewoon” speeltuin, spelletjes-tafels, een modelbotenvijver, wildbloemen langs de Gender, zitplekken, een hangmatbos, tuinieren op dak en een paar nieuwe functies voor de bieb. Om het park duurzaam, gezond en toegankelijk voor iedereen te houden, kiezen we voor een park die rookvrij, parfum-vrij en wifi-vrij is.

1. Labyrint

Met een labyrint wordt onze bruisende stad nog gezelliger en interessanter. Het voegt iets van ouds toe, maar met een hedendaagse draai.  De labyrint wordt echt een bestemming in onze stad. Zowel inwoners als toeristen gaan het uitzoeken. Het geeft de stad intrige en nodigt mensen uit om te ontdekken en bewegen.

2.  “Buiten Gewoon” speeltuin

De “Buiten Gewoon” speeltuin bestaat uit natuurlijke elementen als bogen, heuveltjes en een levende wilgentunnel die kinderen uitnodigen om erin, erop, en eromheen te spelen. Geen extra apparaten nodig. Duurzaam én natuurlijk.

3. Spelletjes tafels

Op de spelletjes tafels zijn verschillende bordspellen afgebeeld. De borderellen komen van overal heen (denk aan mahjong, domino, backgammon, etc.), net als onze bewoners. Hier, kunnen we samenkomen ongeacht leeftijd of land van herkomst om nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe spelletjes te leren spelen. Gezellig én het houdt ons mentaal actief. Speelstukken kunnen voortaan worden uitgecheckt bij de bieb.

4.  Modelbotenvijver

Een modelbotenvijver verbindt ons met onze scheepvaart geschiedenis, is een fijne ontmoetingsplek en geeft veel speel- en kijkplezier voor jong en oud. Er is zitplek eromheen.

5.  Bijen- en vlinderzaden mengsel 

Een bijen- en vlinderzaden mengsel langs de Gender ondersteunt de bijen, is duurzaam en geeft veel kijkplezier.

6. Zitplekken

Het park heeft voldoende zitplekken voor mensen om de drukke stad te ontsnappen, een luchtje te scheppen en om van de natuur te genieten. Wie weet, misschien worden er heel hippe buiten stoelen ontworpen van een jonge ontwerper bij de Design Academy. Daarnaast kun je er ook terecht voor een lekker bakje koffie, want er staat een goede koffiemachine klaar. Eventueel kan er ook lekker naast elkaar gezeten worden met een koffie van cups. Je krijgt dan koffie uit een Nespresso apparaat.

7. Hangmatbos 

Een hangmatbos om lekker te lanterfanten, lezen en mijmeren: zowel goed voor de gezondheid als voor de creativiteit! En lekker langs (een deel van) de Gender.

8. (Moes)tuinieren op dak

Omdat bewoners van appartementen niet zomaar over een stuk grond beschikken. Tuinieren op het dak houdt het gebouw koel in de zomer en warm in de winter, verbindt bewoners met elkaar en de natuur en leidt tot gezonde, biologische oogsten die onder elkaar verdeeld kunnen worden. Deelnemende bewoners verbranden calorieën als ze in de tuin werken, net zoals bij een trilplaat. En gebruiken veel minder energie en plastic dan wanneer ze hun groenten in de supermarkt kopen. Moestuinen bieden verwondering en zorgen voor een sfeer van een coöperatie. Zaadjes zijn voortaan beschikbaar bij de nabije bieb.

9.  Nieuwe functies voor de bieb

“Seed libraries” (Zadenbiebs) zijn al een begrip in de VS. Men gaat naar de bibliotheek om zowel boeken als zaadjes uit te checken.  De zaden zijn erfgoed zaden (heirloom seeds) die heel geschikt zijn voor dat plaatselijke gebied. Aan het eind van het seizoen, als de plant weer zaadjes geeft, verzamelt men de nieuwe zaadjes en levert deze in bij de bieb. Meer circulair kun je niet!  Dus het zal heel fijn zijn als zo’n initiatief tot stand komt in de Bibliotheek Witte Dame.

En zoals eerder al genoemd wordt, kan men bij de bieb ook speelstukken uitchekcen voor de ‘spelletjes tafels’.