Doe mee aan Adopteer een Straat

Eindhoven Hergebruik & afval , Natuur & landbouw , Delen & samenleving , Wonen & leven
from www.040goedbezig.nl

Over dit project

Samen werken aan een mooi, schoon en groen Eindhoven. Door boomspiegels aan te planten, geveltuintjes aan te leggen of zwerfafval op te ruimen. Adopteer ook een stukje woongebied en maak jouw buurt nog een stukje mooier!

Team

Kees Lepoeter

Contactpersoon E-mail Kees

Wie doen er mee?

20 040-ers

Projecten bij jou in de buurt

Bekijk meer
×
My Popup

Adopteer een Straat wil de leefbaarheid van de buurt verhogen door gezamenlijk meer groen aan te planten en zwerfafval op te ruimen. Iedereen is welkom om mee te doen aan het programma. Dit kan alleen of met een groep. Het idee is simpel: je ‘adopteert’ een stuk straat en zet je in om deze groener en schoner te maken. Door boomspiegels aan te planten, geveltuintjes aan te leggen of zwerfafval op te ruimen bijvoorbeeld. De gemeente blijft trouwens gewoon haar onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Adopteer een Straat is een extra zetje om jouw wijk nog mooier te maken!

Afval blijft jarenlang liggen

Naast dat zwerfafval de openbare ruimte vervuilt is het ook slecht voor het milieu. Het overgrote deel van het zwerfafval is slecht afbreekbaar en blijft tientallen jaren liggen als we het niet opruimen. ‘Afbreekbaar’ moet je bovendien letterlijk nemen: het valt in kleine stukjes uiteen, maar verdwijnt niet. Kortom: om het te laten verdwijnen moeten we zelf in actie komen. 

De afbraaktijd van zwerfafval lopen bovendien sterk uiteen. Een bananenschil heeft zo’n 1-3 jaar nodig om af te breken, een sigarettenpeuk 2-12 jaar en een blikje meer dan 50 jaar! Meer voorbeelden vind je hier

Adopteer een Straat aanbod

Wanneer je een stuk straat adopteert hoef je dat natuurlijk niet alleen te doen. Waar nodig, helpt Adopteer een Straat vrijwilligers met de nodige informatie, materialen en plantjes. 
Het volledige aanbod van Adopteer een Straat bestaat uit:

 • uitlenen van grijpers en handschoenen
 • voorzien in informatie
 • toelichting op buurtbijeenkomst
 • beschikbaar stellen van bloembollen of plantjes
 • ondersteunen van biodiversiteit

Doe mee

Wil je meehelpen? Je kunt je aansluiten bij Adopteer een Straat door te mailen naar adopteer.een.straat@gmail.com. Vermeld in de mail jouw naam en telefoonnummer en je geplande werkzaamheden. Initiatiefnemer Kees Lepoeter denkt graag met je mee over de mogelijkheden. Volg Adopteer een Straat ook op Facebook en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

BuitenBeter App

Naast het adopteren van een straat kun je op meer manieren bijdragen aan een leefbaarder Eindhoven. Kom je buiten een kapotte lantaarnpaal, gebroken ruit in een bushokje of overvolle afvalbakken tegen? Via het digitaal loket of de BuiterBeter app stel je de gemeente gemakkelijk op de hoogte van soortgelijke problemen en klachten.

Geadopteerde straten op de kaart

Inmiddels zijn er al straten geadopteerd in Woensel, Stratum, Strijp en Gestel. Op onderstaande kaart vind je alle aangesloten straten. Woon je een van deze straten en wil je graag meehelpen of weten wat er al in de straat gebeurt? Vraag meer informatie aan bij Kees en ga samen met je buren aan de slag.

 • Kees Lepoeter 5 januari 2018 10:45 Contactpersoon

  Adopteer een Straat kijkt terug op mooi 2017, waarin het aantal aangemelde straten in Eindhoven steeg naar 183 en het totaal aantal deelnemers naar 298! Daarnaast hebben we ook weer genoten van de vaste plantenactie in het voorjaar en een bloembollenactie in het najaar. Op naar succesvol 2018!

 • Kees Lepoeter 18 oktober 2017 09:47 Contactpersoon

  Hij is er weer: de bloembollenactie! Vind jij het fijn om in het voorjaar vrolijke bloemen te hebben in je woonomgeving? Dat kan als je nu bloembollen in de grond zet. Adopteer een Straat deelnemers en vrienden verwennen we graag met een prachtig bloembollenpakket met 80 bijen aantrekkende bloembollen. Interesse? Stuur dan even een mail naar adopteer.een.straat@gmail.com.