Werk met buurtgenoten aan een duurzaam Meerhoven

Eindhoven Hergebruik & afval , Natuur & landbouw , Delen & samenleving , Wonen & leven , Energie
from www.040goedbezig.nl

Over dit project

Meerhovenaren zijn in Bos-, Zand-, Gras-, Water- en Meerrijk actief aan de slag met leuke en zinvolle activiteiten om Meerhoven duurzamer te maken. Van samen energie besparen en kleding ruilen tot het realiseren van een eetbaar park. Doe mee met een van de werkgroepen of start zelf een nieuw initiatief!

Team

Inge Kouw

Coördinator Duurzaam Meerhoven E-mail Inge

Wie doen er mee?

3 040-ers
1 organisaties

Sinds 2015 heeft een groep Meerhovenaren de handen ineen geslagen om diverse duurzame activiteiten op te pakken in de wijken in Meerhoven. Dit doen zij onder de noemer Duurzaam Meerhoven. Deze enthousiaste club mensen houdt zich bezig met alles rondom het thema duurzaamheid. Woon jij ook Meerhoven en wil je je steentje bijdragen? Dat kan op verschillende manieren!

Doe mee met een van de groepen

Duurzaam Meerhoven heeft al vier verschillende werkgroepen met activiteiten/initiatieven, waaraan je een bijdrage kunt leveren. Elke werkgroep kan versterking gebruiken, dus iedere denker, doener of organisator is van harte welkom! Er is namelijk altijd wat te doen. De bestaande werkgroepen zijn:

Prik-je-mee

Jij woont toch ook graag in een schone en opgeruimde buurt? Iedere tweede zondag en laatste maandag van de maand prikken buurtgenoten zwerfafval. De groep komt op deze dagen bij elkaar en spreken af wie waar aan de slag gaat. De één heeft een vaste route en de ander prikt waar hem/haar veel afval is opgevallen. Voor de grijpers, ringen en vuilniszakken wordt gezorgd! Prik-je-mee? 

Kleding ruilen

Voor kinderen zijn er meerdere mogelijkheden om kleding te ruilen of tweedehands te (ver)kopen. Voor volwassen is dat helaas niet het geval. Twee keer per jaar kun je in Meerhoven kleding ruilen! Dus neem die ene jurk die eigenlijk nooit meer aandoet of die veel te grote broek mee en steek jezelf in het nieuw. Neem ongeveer vijf kledingstukken mee en je mag dan ook vijf stuks uitzoeken. Wat na afloop niet door iemand is meegenomen, mag je weer mee naar huis nemen. Wat achterblijft wordt aan een (lokaal) goed doel geschonken.

Meerhandwerken

Vaak ben je met je brei- of haakwerk thuis alleen aan de slag. Maar je hobby delen met anderen is toch veel leuker! Daarom wordt in Meerhoven voortaan iedere laatste woensdag van de maand een avond MeerHandwerken georganiseerd in De Hanger (Meerbos 4). Naast het uitdelen van tips en het opdoen van nieuwe inspiratie is het ook nog eens super gezellig. Ook kunnen handwerkspulletjes zoals wol, naalden, tijdschriften, boeken of andere accessoires te koop aangeboden worden of weggegeven. Lees meer informatie over deze activiteit op de website

Energie

Een andere werkgroep houdt zich bezig met het thema energie. Diverse activiteiten worden opgepakt en georganiseerd met de bedoeling om samen energie te besparen of duurzaam op te wekken. Denk aan de organisatie van een duurzaamheidsmarkt en informatiebijeenkomsten over o.a. zonnepanelen, ledverlichting en warmtepompen. Heb je affiniteit met het thema energie en/of vind je organiseren leuk? Sluit je aan bij dit team!

Eetbaar park Meerland

Meerhoven heeft prachtig park. Er staan allerlei bomen, struiken en planten die vruchten dragen en die mensen en dieren kunnen eten. Van appels en mispels tot kastanjes en bessen. Soms wordt er een rondleiding georganiseerd om te laten zien wat je allemaal kunt eten uit het park en er vinden af en toe plantdagen plaats.

Proeftuin Meerhoven

In Meerhoven vind je nu ook een community garden: Proeftuin Meerhoven. Je vindt de tuin tussen de Biomassacentrale en de Meerhovendreef bij het Park Forum. Er staan diverse soorte kruiden en groenten en er wordt geexperimenteerd met verschillende soorten en rassen. Proeftuin Meerhoven is een vereniging waar inwoners en professionele kwekers elkaar ontmoeten en samen tuinieren. Elke zondag kun je de proeftuin bezoeken, mee-tuinieren, genieten van de natuur en snoepen van de oogst. Bekijk de agenda en openingstijden op de website!

Met het project Duurzaam Meerhoven draag je bij aan het verduurzamen van de wijken en leer je op een laagdrempelige manier ook andere buurt- en wijkgenoten kennen. Doe mee via de call to action button. Op www.onsplatform.tv/duurzaammeerhoven vind je meer informatie over het initiatief en alle activiteiten. Ook kun je je daar registreren, zodat je voortaan een mailtje krijgt van nieuwtjes en activiteiten of ga er zelf het gesprek met de andere deelnemers aan via het prikbord.

Start je eigen initiatief/werkgroep

Naast de extra handjes in de werkgroepen, zijn ook nieuwe initiatieven van harte welkom! Dus heb je een idee voor activiteit of ben je al bezig met een bepaald thema? Neem contact op met Inge Kouw, coördinator Duurzaam Meerhoven, en meld jou initiatief aan. Nieuwe initiatieven/werkgroepen plaatsen we ook op deze projectpagina.

TransitieStad Eindhoven

Duurzaam Meerhoven is verbonden aan het initiatief TransitieStad Eindhoven. Dit is een samenwerking tussen verschillende Eindhovenaren, die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken. TransitieStad Eindhoven organiseert meerdere bijeenkomsten en evenementen in de stad.

Meer informatie over TransitieStad Eindhoven


Bijdragen door organisaties

TransitieStad Eindhoven

TransitieStad Eindhoven is betrokken bij het project Met buurtgenoten werken aan een Duurzaam Meerhoven. Zij geeft het project o.a. extra ondersteuning op het gebied van communicatie.