Doe mee met Operatie Steenbreek Eindhoven

Eindhoven Wonen & leven , Natuur & landbouw
from www.040goedbezig.nl

Over dit project

Een betegelde tuin is praktisch, altijd seizoensklaar en geeft geen bladeren in je tuin. Lekker makkelijk. Maar al die tegels hebben een negatieve impact op de leefomgeving en biodiversiteit. Meer groen is gezond, trekt vogels en vlinders aan en zorgt voor een prettiger leefklimaat. Reden genoeg om je tuin wat groener te maken dus. Doe je mee?

Team

Jannie Landa

Contactpersoon E-mail Jannie

Wie doen er mee?

17 040-ers
1 organisaties

Wat is Operatie Steenbreek?

Operatie Steenbreek is een landelijk campagne met als doel de toenemende betegeling van particuliere tuinen een halt toe te roepen. Eindhoven is één van de acht aangesloten gemeenten die zich actief inzetten voor meer groen in hun stad. De gemeente Eindhoven roept iedereen - aannemers, hoveniers, overheden en burgers - op om samen stedelijk gebied te vergroenen en daarmee de leefbaarheid van de stad te vergroten. Tegels eruit, groen erin. 

De voordelen van meer groen

Meer groen heeft tal van voordelen. Het is gezond, trekt veel nuttige insecten en vogels aan en zorgt voor een aangenamer leefklimaat in de stad. In een wijk met veel stenen loopt de temperatuur ‘s zomers flink op, tot wel zeven graden. In versteend gebied zakt regenwater niet weg waardoor de grond verdroogt en bij hevige regenval kelders en straten onderlopen. Reden genoeg om je tuin wat groener te maken!

Groen ambassadeurs

Operatie Steenbreek werkt aan een netwerk van groen ambassadeurs. Mensen die vanuit hun specialisme een bijdrage willen leveren aan het vergroenen van de stad. Door middel van het delen van kennis of het beschikbaar stellen van een dienst of product. Denk bijvoorbeeld aan een vrijblijvend advies van een hovenier en/of aannemers die helpen met het verwijderen en afvoeren van tegels. De ambassadeurs helpen je ook graag verder. Wil jij ook ambassadeur worden? Dat kan! Meld je aan via de button rechts op deze pagina.

Bekijk de ambassadeurs

Samen impact creëren

Iedereen kan meedoen aan Operatie Steenbreek. Dat kan alleen, door je eigen tuin te vergroenen. Of samen met buurtgenoten. Hoe meer tuinen vergroenen, hoe beter natuurlijk! Operatie Steenbreek nodigt buurtgenoten daarom uit om samen hun tuinen te vergroenen. Motiveer elkaar, leen gereedschap uit of help mensen die hun tuin zelf niet meer kunnen onderhouden. Al deze kleine initiatieven samen hebben een grote impact.

Aanbod Operatie Steenbreek

Wanneer je als straat niet over alle middelen beschikt om de tuinen te vergroenen, kun je in aanmerking komen voor het aanbod van Operatie Steenbreek. De gemeente Eindhoven heeft een pilot voor ondersteuning waar je een beroep op kunt doen. Wanneer je je als straat aanmeldt, bekijkt de gemeente per geval hoe ze kunnen helpen. Denk hierbij aan het voorzien in benodigde materialen zoals kruiwagens en planten of het faciliteren in het afvoeren van tegels of aanvoeren van tuinaarde. Maar ook is er kraamaankleding voor een buurtdag en een 'stap voor stap gids' met een ontwerp voor een voorbeeldtuin. Op speciale informatieavonden kan advies worden gegeven over het inrichten van een groene tuin. Je hoeft het dus niet alleen te doen!

Gezocht: tuinen die vergroend kunnen worden

Stichting Present is op zoek naar buurten/adressen waar vrijwilligers kunnen helpen om tuinen te vergroenen van 040-ers die het zelf echt niet kunnen. Wil je zelf of ken je iemand die graag de tuin wil vergroenen, maar daar zelf door een ziekte of situatie niet toe in staat is? Stuur dan een email naar verrassendgroen@eindhoven.nl en dan bekijken met Stichting Present de mogelijkheden.

Onderhoudsvrije alternatieven

Ben je geen fan van tuinieren? Een groene tuin hoeft niet meer tijd te kosten dan een betegelde tuin. Door te kiezen voor vaste planten in plaats van eenjarigen, hoef je niet elk jaar nieuwe te planten. Of gebruik bodembedekkende planten. Deze zorgen voor een dichtbegroeide en onkruidvrije tuin. Wil je een parkeerplek voor de deur of zit je zomers graag op een verhard terras? Denk dan eens aan waterdoorlatende tegels of grind. 

Geveltuintjes

Heb je geen voortuin, maar wil je wel bijdragen aan een groener Eindhoven? Misschien is een geveltuintje dan wat voor jou. Een groene strook ter grote van een rij tegels. Geveltuintjes maken een straat zonder voortuinen een stuk groener. Geveltuintjes worden aangelegd op grond van de gemeente. Meld jouw geveltuintje daarom altijd even aan bij de gemeente.

  • Jannie Landa 7 november 2016 10:48 Contactpersoon

    Stichting Present is op zoek naar buurten/adressen waar vrijwilligers kunnen helpen om tuinen te vergroenen van mensen die het zelf echt niet kunnen. Ken je iemand die deze hulp kan gebruiken? Stuur een email naar verrassendgroen@eindhoven.nl. Stichting Present verbindt vrijwilligers die iets hebben te bieden aan mensen die daarmee geholpen kunnen worden. De hulpontvangers zijn inwoners die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement. Projecten vinden plaats in de eigen woonplaats van de vrijwilligers.


Bijdragen door organisaties

Gemeente Eindhoven

De gemeente Eindhoven is een van de acht aangesloten gemeenten die zich actief inzetten voor meer groen in hun stad. De gemeente Eindhoven roept iedereen - aannemers, hoveniers, overheden en burgers - op om samen stedelijk gebied te vergroenen en daarmee de leefbaarheid van de stad te vergroten.