Groen Geestenberg: help mee de biodiversiteit te vergroten

Geestenberg, Eindhoven Wonen & leven , Natuur & landbouw
from www.040goedbezig.nl

Over dit project

Jouw woonomgeving bestaat uit meer dan alleen huizen en straten. Zo is er ook een enorme diversiteit aan groen. Maak Geestenberg nog groener en zet jezelf en je huisdieren in om de biodiversiteit in de wijk te vergroten!

Team

Groen Geestenberg

Initiatiefnemer E-mail Groen

Wie doen er mee?

2 040-ers
2 organisaties

Groen Geestenberg

Woonbedrijf heeft samen met STUDIO 1:1 en in samenwerking met bewoners een nieuw project in de wijk Geestenberg gestart: Groen Geestenberg. Door de wijk te bekijken als natuurgebied, zijn verschillende acties bedacht die helpen om de biodiversiteit in de woonwijk te vergroten. En als 'Geestenberger' kun je al heel gemakkelijk een bijdrage leveren. Dit is niet alleen leuk om te doen, je helpt ook mee aan het nog groener en gezelliger maken van de wijk! Twee vliegen in een klap dus.

Wat is biodiversiteit?

Veel mensen kennen het begrip biodiversiteit wel, maar wat houdt het precies in? De verschillende soorten planten en dieren op aarde houden de natuur in balans. Samen vormen ze een levende en productieve natuur. Dit is biodiversiteit. En door de biodiversiteit te vergroten en in balans te houden, draag je ook bij aan het verbeteren van het klimaat.

Wat kun jij doen?

Geestenberg is al een hele groene wijk en dat biedt mooie kansen. Er zijn al veel goede initiatieven opgestart door de buurtbewoners, zoals het eetbare plantsoen. Maar naast de bestaande initiatieven kun je met hele simpele acties ook nog eens de biodiversiteit vergroten.

Maak je eigen seed dispenser
Ben je de hond aan het uitlaten? Gebruik dan gelijk jouw route om met een ‘seed dispenser’ zaadjes te verspreiden. Zo worden de verschillende wandelroutes een bloemrijke omgeving. Er zijn al diverse routes vastgelegd. 

Plantenkaartjes met zaadjes
Maak gebruik van de speciale plantenkaarten met zaadjes erin. Op de kaarten staan twee manieren om groen te vergroten en te verspreiden in de wijk: het nemen en laten groeien van stekjes van bestaande planten of de kaart planten zodat de zaadjes uit kunnen groeien tot een bloemenmix.

Hang groene verlichting op rondom je huis
Groen licht is minder verstorend voor plant- en diersoorten in de wijk dan wit licht. Een overvloed aan licht kan bioritme van allerlei organismen en het ecosysteem verstoren. Dit geldt dus ook voor de lamp bij de voordeur of in de tuin. Ruil je witte licht om voor een groen lampje. Lees meer informatie over de hinder van wit licht op platformlichthinder.nl

Stoeptegels eruit, groen erin
Wist je dat als elk huishouden in Geestenberg vier stoeptegels bij de gevel in zou ruilen voor groen, dan zou de wijk er een park bij hebben van meer dan 2400 m2. Ook met het ontharden van je (voor)tuin, vergroot je de biodiversiteit. Leg een geveltuintje aan en/of zaai of plant verschillende soorten bloemen en planten. Doe je mee met het project Operatie Steenbreek.

De Kas in de wijk

Bij het bewonersproject ‘De Kas in de wijk’ staat een box met hulpmiddelen, zodat je direct aan de slag kan met bovenstaande acties. Je vindt de kas ter hoogte van Paalheuvel 9. De vrijwilligers zijn vooral in de weekenden aanwezigen, je bent dan van harte welkom! Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen? Op de facebookpagina van Groen Geestenberg doe je nog meer inspiratie op. Bekijk onder andere de wijk door de ogen van een hond.

Deel jouw ideeën

Heb jij naast bovenstaande acties nog andere goede ideeën om de biodiversiteit te vergroten in de wijk? Laat het STUDIO 1:1, Woonbedrijf en ons weten via de call to action button.


Bijdragen door organisaties

STUDIO 1:1

STUDIO 1:1 heeft in de wijk Geestenberg onderzoek gedaan naar de biodiversiteit. Om de wijk meer te betrekken bij het vergroten hiervan hebben ze diverse acties uitgewerkt die inwoners op kunnen pakken om zelf ook een bijdrage te leveren.

Woonbedrijf

Woonbedrijf is initiatiefnemer van het project Groen Geestenberg. De woonstichting vindt het belangrijk om te kijken hoe zij kunnen bijdragen aan het behoud- of het versterken van biodiversiteit in Eindhoven.