Start een buurtmoestuin in Eindhoven

Eindhoven Natuur & landbouw , Delen & samenleving
from www.040goedbezig.nl

Over dit project

We willen tegenwoordig graag weten waar ons eten vandaag komt. En hoe kom je daar nu beter achter, dan door het zelf te verbouwen? Je kunt dit doen in je eigen (achter-)tuin of je kunt lid worden van een volkstuinvereniging. Maar heb je geen tuin, niet genoeg ruimte of werk je liever in teamverband? Dan is een buurtmoestuin wellicht wat voor jou.

Team

André Cools

Contactpersoon E-mail André

Wie doen er mee?

18 040-ers
1 organisaties

Projecten bij jou in de buurt

Bekijk meer
×
My Popup

We willen graag weten waar ons eten vandaag komt. En hoe kom je daar nu beter achter, dan door het zelf te verbouwen? Je kunt dit doen in je eigen (achter-)tuin of je kunt lid worden van een volkstuinvereniging. Maar heb je geen tuin, niet genoeg ruimte of werk je liever in teamverband? Dan is een buurtmoestuin wellicht wat voor jou.

Wat is een buurtmoestuin?

Een buurtmoestuin begin je samen met andere stadsgenoten. Dit wordt ook wel een collectieve moestuin of stadslandbouw genoemd. Samen draag je samen zorg voor het onderhoud van de tuin. Dit kan op meerdere manieren: je kunt de grond in kavels verdelen en ieder je eigen groenten verbouwen. Of je kunt het hele stuk gezamenlijk onderhouden, taken verdelen en de uiteindelijke oogst delen. 

Locatie vinden

De gemeente steunt ieder initiatief om een buurtmoestuin te starten. Wanneer je een buurtmoestuin wilt beginnen op gemeentegrond kun je je aanmelden. Vervolgens neemt de wijkcoördinator contact met je op en bekijk je samen wat een geschikte locatie kan zijn. Op Proeftuin040 lees je meer over de procedure voor het aanvragen van toestemming voor het starten van een buurtmoestuin op gemeentegrond. 

Tips en informatie

En nu? Je hebt een plek gevonden voor jouw buurtmoestuin en kan niet wachten om je eerste groenten te oogsten. Hoe pak je het aan? Om te beginnen: ga experimenteren. Elke plant reageert weer anders op de bodem en de weersomstandigheden. Gaandeweg ontdek je wat wel werkt, en wat niet. Ten tweede: duik de boeken in (of het internet op). Naast de nodige zon en water, vraagt een florerende tuin ook om kennis. Online is er een heleboel informatie te vinden waarmee je makkelijk uit de voeten kunt. Op Proeftuin040 vind je een handig overzicht van bruikbare links over zaaikalenders, companion planting en kweektips. 

Buurtmoestuinen in Eindhoven

In Eindhoven vind je een groeiend aantal eetbare plekken die worden onderhouden door buurtbewoners. Je vind deze op onderstaande kaart. Klik op een locatie bij jou in de buurt en ontdek hoe jij kunt bijdragen. Of ga eens langs bij deze groene plek. Staat jouw buurtmoestuin nog niet op de kaart? Meld de locatie aan via de call to action button. 


Bijdragen door organisaties

Proeftuin040

Proeftuin040 is betrokken partner bij het project 'Start een buurtmoestuin in Eindhoven'. Ze helpen bij het informeren van inwoners over het starten van een buurtmoestuin en leveren content.